04 januari 2008

Benazir Bhutto: "Osama Bin Laden is dood!"

Op 2 november 2007 zei Benazir Bhutto in een interview met ex-BBC-reporter David Frost dat Osama Bin Laden vermoord werd door Omar Sheikh. Haar woorden, letterlijk: "(...) Omar Sheikh, the man who murdered Osama Bin Laden." Aangezien Omar Sheikh al sinds 2002 in een Pakistaanse gevangenis zit, zou dit betekenen dat Bin Laden al vijf jaar dood is.

Als u het Bhutto zelf wil horen zeggen: http://nl.youtube.com/watch?v=f1uLdmct8_E. (Ze doet de uitspraak in kwestie rond 2:00.)

Minstens even verrassend als Bhutto's bewering is dat de ervaren David Frost er totaal niet op reageerde. Hij vroeg zelfs niet of mevrouw Bhutto misschien Daniel Pearl bedoelde (de Amerikaanse journalist die in Pakistan vermoord werd), wat sommige commentatoren op het internet beweren. Mij lijkt een dermate grove verspreking alleszins weinig waarschijnlijk.

Intussen is het te laat om mevrouw Bhutto om toelichting te vragen.

De BBC zond het interview uit, maar knipte de merkwaardige passage weg (in het filmpje rond 5:00)

Als een van de enige kranten maakte De Standaard op 3 januari melding van het voorval. Een zoekactie op de website van een dertigtal persagentschappen en kranten uit binnen- en buitenland leverde niets op.

Zeg nu zelf, zou u als hoofdredacteur dit nieuws niet melden?

Naschrift (11 juli 2008) : BBC heeft intussen de gecensureerde versie door de originele vervangen. Op het internet zijn echter nog sporen genoeg te vinden van het oude bedrog (google bijvoorbeeld "Bhutto Bin Laden BBC censored").

Geen opmerkingen: